Friday 21 March 2014

Etyopya’nın bölgesel kahve çeşitleri


Kahvenin lezzeti yetiştiği bölgeye ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Avrupalılar geleneksel olarak güneşte kurutulan Etyopya kahvesinin lezzetini; limon,şarap ve çiçek aromalarına sahip tatmin edici yabani bir tat olarak tasvir ederler.
 
1999 yılında kurulan Etyopya Kahve ve Çay Otoritesi kahve üretilen bölgeleri ve kahve çeşitlerinin lezzetlerini şu şekilde tanımlamış:

Harar
Harar kahvesi Dünyanın en çok kabul gören kahve çeşitlerindendir. Yoğun lezzeti, damakta bıraktığı şarabımsı izler, zengin gövdeli tipik moka tadıyla bilinir.

Aranot: Moka, bugün kahveye çikolata benzeri çeşitli aromalar ilave edilerek hazırlanan bir içecek olarak bilinse de çok güçlü ve acımsı bir tada sahip Dünyada yetiştirilen ilk kahve çeşitidir; adını Yemen’in Dünyaya kahveyi ilk ihraç eden limanı Moka’dan almıştır.  

Yirgacheffe
Yirgacheffe, Afrika boynuzunda üretilen kalitesi yüksek bir çeşit olarak bilinir. Derin, iştah açıcı, limonsu ve çiçeksi aromasıyla güçlü, zengin bir lezzete sahiptir.  

Sidamo
Sidamo kahvesi kahve aşıkları arasında çok popüler olan bir çeşittir. Çeşitli baharatların aromasına sahip olan Sidamonun yıllanmış, dengeli, acımsı bir tadı vardır.

Kaffa (Jimma)
Bu kahvenin derin, yıllanmış bir lezzeti vardır; aynı zamanda damakta şaraba benzer izler bırakır.
Etyopya’nın kahve üretilen diğer bölgeleri şunlardır: Bebeka, Tepi, Limu, Illubabur ve Nekempti.



Etyopya'nın bölgesel kahve haritası


Kahve diyarından sevgiler, selamlar,

Esen K.



No comments:

Post a Comment