Friday, 21 March 2014

Etyopya’nın bölgesel kahve çeşitleri


Kahvenin lezzeti yetiştiği bölgeye ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Avrupalılar geleneksel olarak güneşte kurutulan Etyopya kahvesinin lezzetini; limon,şarap ve çiçek aromalarına sahip tatmin edici yabani bir tat olarak tasvir ederler.
 
1999 yılında kurulan Etyopya Kahve ve Çay Otoritesi kahve üretilen bölgeleri ve kahve çeşitlerinin lezzetlerini şu şekilde tanımlamış:

Harar
Harar kahvesi Dünyanın en çok kabul gören kahve çeşitlerindendir. Yoğun lezzeti, damakta bıraktığı şarabımsı izler, zengin gövdeli tipik moka tadıyla bilinir.

Aranot: Moka, bugün kahveye çikolata benzeri çeşitli aromalar ilave edilerek hazırlanan bir içecek olarak bilinse de çok güçlü ve acımsı bir tada sahip Dünyada yetiştirilen ilk kahve çeşitidir; adını Yemen’in Dünyaya kahveyi ilk ihraç eden limanı Moka’dan almıştır.  

Yirgacheffe
Yirgacheffe, Afrika boynuzunda üretilen kalitesi yüksek bir çeşit olarak bilinir. Derin, iştah açıcı, limonsu ve çiçeksi aromasıyla güçlü, zengin bir lezzete sahiptir.  

Sidamo
Sidamo kahvesi kahve aşıkları arasında çok popüler olan bir çeşittir. Çeşitli baharatların aromasına sahip olan Sidamonun yıllanmış, dengeli, acımsı bir tadı vardır.

Kaffa (Jimma)
Bu kahvenin derin, yıllanmış bir lezzeti vardır; aynı zamanda damakta şaraba benzer izler bırakır.
Etyopya’nın kahve üretilen diğer bölgeleri şunlardır: Bebeka, Tepi, Limu, Illubabur ve Nekempti.



Etyopya'nın bölgesel kahve haritası


Kahve diyarından sevgiler, selamlar,

Esen K.



Votka şişesinde kavrulmuş yer fıstığı olmak...

Merhabalar,

Habeşler boş içki şişelerini bakınız nasıl değerlendiriyorlar:

Votka şişesinde kavrulmuş yer fıstığı olmak...





















Bu ürünü Addis Ababa'nın en büyük süpermarketlerinden birinden aldım... Fıstık da bizdeki gibi fazla kavruk, yanık değil; pek leziz!

Sevgiler,

Esen K.



Monday, 17 March 2014

Addis Ababa’nın en eski kahve evi: Caffé TO.MO.CA.

1953 yılında kurulmuş olan Caffé TO.MO.CA. Addis Ababa’nın en eski kahve evi; TO.MO.CA.  İtalyanca Torrefazione Moderna Café’nin (Modern Kahve Kavurma) kısaltması; bu işletmede Harrar bölgesinin en kaliteli kahvelerini geleneksel yöntemlerle ağır ağır kavurduktan sonra öğütüyorlar. Böylece Coffea Arabica’nın lezzeti ulaşılabilecek en doruk noktasına taşınıyor.



Caffé TO.MO.CA.’nın Addis Ababa’da iki şubesi var; bizim aynı gün içinde ikisine de uğrama şansımız oldu. Ana şubesinde bunna olarak hazırlattığımız enfes kahvenin tadına baktık, diğerine ise öğütülmüş hazır kahve satın almak için uğradık çünkü ilkinde kalmamıştı.

Kahve içtiğimiz mekanda özel odalardan birine geçerek kahvenizi keyifle yudumlarken bir yandan sohbet edebilir, diğer yandan odanın duvarlarını süsleyen özenle seçilmiş resimleri inceleyebilirsiniz.



Caffé TO.MO.CA. çok özel bir mekan; kahvesi de bir o kadar leziz... 

Tüm odaları saran taze kavrulmuş Coffea Arabica'nın o tarifi imkansız keskin kokusu o gün bugündür burnumda tütüyor dostlar... 





Sevgiyle kalın, kahvesiz kalmayın...

Esen K.

Wednesday, 12 March 2014

Bajaj: Etyopya’da ulaşımın en kolay ve en ucuz yolu

Tabanvay ve eşekten sonra en yaygın ulaşım aracı bajaj Etyopya’da. Tabanvay demişken; Habeşler ya sırtlarında ya ellerinde taşıdıkları yüklerle yol kenarlarında sürekli bir yerden bir yere taban tepmekteler bu memlekette...
Üç tekerli, tek silindirli, maksimum 60 km/saat hıza ulaşabilen 150 cc motor hacmine sahip bu canavarlar genelde Hindistan’dan ithal ediliyor. Parçaları ithal edilen bir kısmının montajı da burada yapılabiliyor. Sahibine 1000-2000 dolarese mal olan bajajlar kısa mesafede rakipsiz...

Yallah şoafeeeer yallah, ne behliseeeen... Yollar gidişime, kızlar duruşuma hasta...

Toplam 4 yolcu kapasiteli bajajlarda şoförün yanına bir kişi sıkışıyor, arka koltuğa ise balık istifi üç kişi daha sığışabiliyor... Sıkı pazarlığa tabi olan ücretler 1-2 Bırrdan (=10-20 kuruş civarında) başlayıp gidilecek mesafeye göre değişiyor.
Bajajla seyahat İstanbul veya Ankara’da dolmuşla yolculuk yapmaktan daha güvenli olmakla birlikte içine şoförle birlikte beş kişi doluşmadıkça konfor bakımından da hiç fena değil: Macera dolu Etyopiya, Etyopiyaaaa...


Jimma'nın en yoğun kavşağından bir enstantane: Trafik polisi bajajları yönlendiriyor


70li yıllarda bizde de varmıştı bunların benzerlerinden; yük taşımacılığında kullanılır, triportör namıyla anılırmıştı...




Bajaj iyidir, bajaj ucuzdur; hız sınırını aşma, bajajdan şaşma...

Esen K.




Monday, 3 March 2014

Habeş Diyarından İnsan Manzaraları (1)



Fotoğraflar: Bana ait; hepsi de Canon EOS M ile Tuncay ile Adanch'ın düğün gününde çekildi.
Müzik: DAK'ın kasım 1999 tarihli 'zerzemel' adlı albümünden 'neler var'





































































Sevgilerimle,

Esen K.