Tuesday 28 January 2014

Kaldi ve Dans Eden Keçileri


Kahve nasıl keşfedildi acaba? Gerçeği hiçbir zaman öğrenemeyebiliriz; bununla birlikte yüzyıllardır kahvenin nasıl bulunduğuna dair bazı teoriler veya efsaneler söylenegelmiş. Bu söylenceler arasında “dans eden keçi teorisi” belki de en meşhur olanı.

"Dans Eden Keçiler" Efsanesi

Bir zamanlar Habeş diyarında Kaldi adında bir keçi çobanı yaşarmış. Çobanımızın keçileri de kendisi gibi ağırbaşlıymış. Bir akşam vakti Kaldi keçilerinin ahıra dönmediğini fark edince kayıp keçileri aramaya çıkmış. Sürüyü nihayet bulduğunda bir de ne görsün; bir çember oluşturan keçiler ay ışığında hoplaya zıplaya dönerek dans ededururlar… Kaldi ağzı bir karış açık öylece kalakalır.


Çoban şaşkınlıkla keçilerin koyu renk yapraklı bir çalının küçük kırmızı meyvelerini hart hurt yediklerine şahit olmuş. Kaldi keçilerin enerjik hareketlerini buna bağlamış. O sırada kendisi de epeyce aç ve biraz da uykulu olan çoban belki de bu sebeple keçilerle birlikte bu gizemli meyveden yemeye başlamış.

Bir süre sonra o civarda yaşayan bir rahip oradan geçerken çobanla keçilerinin gayet neşeli bir dansa kalkıştıklarını fark eder. Bu garip durumun sebebine ilişkin çobanla aynı sonuca varan rahip yanına kırmızı meyvelerden bir avuç alarak manastırın yolunu tutar. Olaya Kaldi ve keçilerinden daha bilimsel yaklaşan rahip kendisi tatmadan önce kahve çekirdekleriyle bazı deneylere girişir. Çeşitli denemelerin sonunda kavurduğu çekirdekleri kaynatır ve hoş bir dem elde eder. Rahip kahve deminden birkaç yudum aldıktan sonra gece boyunca uyku bastırmadan uzun uzun dua edebildiğini anlayınca bu muhteşem içeceğin bünyeye enerji veren mucizevi özelliğini Habeş diyarına ve tüm aleme ilan edeeeer.

Etyopya'nın en önemli kahve zinciri Kaldi's Coffee ismini kahve çekirdeklerini fazla kaçırınca keçileri kaçırmış gibi zıvanadan çıkarak keçileriyle birlikte çılgınca dans etmeye başlayan vakur çobanımıza borçlu...

Kahveniz ölçülü, neşeniz bol olsun.

Etyopya'dan Sevgilerimle,

Esen K.





No comments:

Post a Comment